22.2.09

Nju za gradonačelnicu!

Objavio damir šarac |

U mome gradu na vidiku su izbori. Sad je nova moda; više niko ne šljivi stranke, napet je samo prvi čovik. Dnevno bar pet puta u uvu isto pitanje – a za koga si ti?

Onaj šta te pita ima svoga kandidata, ali eto, želi čut i o ovima drugima nešto, jer nikad ne znaš… I šta reć? Ka i uvik – neman pojma! Tri su izbila na čelo svojih kolona; Kuret, Kerum i Ostojić, imena su koja će nan se do izbornoga kružića popet na vrj glave. Za svakoga bi moga nać sto dobrih riči i isto toliko loših. Svakome od njih zamiran puno toga, ali virujen i da svako mora dobit šansu, mora bar misec dana radit neki posal da bi znali kakvi je. To šta je Kerum poduzetnik ne mora nužno bit loše. I Ante Bajamonti je bija bogatun, likarstvon za koje se školova bavija se kratko. Draže su mu bile dionice i građevine, a računi mu nisu prolazili Austro-ugarske revizije, politički neprijatelji su ga optuživali za mutikaštvo. Pa je osta zapamćen ka poteštat koji je od prašnjave varošice učinija grad; donija mu vodovod, teatar, lukobran, plin, Prokurative… Zapleten u velike računice, svoje je bogatstvo spiska. I poslin su ga pljucali svi, od narodnjaka, priko zaljubljenika u cesara austrijskoga i kralja srpskoga, do komunista. Do danas se ništa ne zove njegovin imenon. E baš zato je meni drag.
Od Keruma, kojega ankete već sidaju u fotelju, ne bi bilo u redu tražit da spiska šolde na Split, jer bi mu sugrađani koje sad zapošljava ostali na ulici. Najviše me straj da ne koristi poziciju za svoje posle, to mu već nabijaju na nos. Ako ima soli u glavi to ne bi smija činit, jer bi onda prokocka imidž (kome drag, kome mrzak - nema ravnodušnih) osebujnoga poduzetnika. Ljudi koje bi on doveja u Banovinu isto nisu političari, a koliko su stručni samo on zna.
Kuretova ekipa je grozna, tek ćemo spoznat urbanističke zločine koje su napravili. A on sam nije loš, onako jedno tiho splitsko dite. Razumi se u jidra, vitre i more, zna reć par pristojnih besidi, ne izgleda ka lisac u kokošinjcu. Ma špirita mu fali, a bez toga ne moš užgat Splićane.
Ostojić je duže od njih u politici, malo je bija zastupnik norveškoga bakalara i hrvatskoga Sabora, malo je čuva gradsku imovinu, malo kačija žandarsku značku na prsi. Svačin se bavija, a najviše je iskočija ka izviđač, cili Split ga po tome zna. On o sebi:
- Mogao bih živjeti u kući u Dugopolju koju sam naslijedio od majke, ali živim u Splitu jer mi to odgovara.
Iz toga se čita odlučnost. Samo da ne plače po novinama ako ne bude izabran, ka za miston šefa od pulicjoti, kad ga je politika skinila. Ne bismo to opet izdržali. U tome slučaju ipak bi mu bilo bolje priselit u Dugopolje.
Eto trojke dosadašnjih, a moj kružić još nije učinija križić. Još zbog jednoga prijedloga: a zašto ne bi poteštatica bila Ona! Jedna lipa, draga, moderna i nadasve pametna ženska glava! Bar da je pametna, eto, sve drugo otpišite. Libela.org, portal za rod, spol i demokracija popisa je sve kandidatice i gradonačelnice u državi; ima ih Zagreb, Komiža, Dubrovnik, Bjelovar, Sinj, Rijeka, Šibenik… A mi zapeli na ova naša tri muška!
Split čeka magiju da bi se maka iz mriže dosade, apatije, nekvalitete života i loših (muških) uprava. Sve smo ih izvrtili, niko nije ima štapić. Možda je magija kod Nje. Ko je Ona? Ne znan, ali mora je bit. Split je dosad između svih priora i potestata, rektora, konzula, comesa i knezova, sudaca upravitelja, načelnika, predsjednika skupština i gradonačelnika, ima samo jednu šeficu, Gordanu Kosanović krajen osandesetih. U dvi iljade godin jednu! Daj, ti draga, ako ovo čitaš, kandidiraj se. Možemo mi volit Split koliko oćemo, o njemu filozofirat i potuć se za njega ako triba. Ali ovde reda može učinit samo ženska ruka, pamet, intuicija. Onda vidiš koliko nan je loše… Bolesnome ditetu triba mater.

2 komentari:

Anonimno kaže...

A neznam šta bi ti na ovo reka.
More bit da si u pravu.

Anonimno kaže...

oces li ti vise napisat koji tekst

Objavi komentar

Pretplatite se